kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Zlatni retriver (Golden retriver)

Svojedobno vrlo cijenjen kao lovni pas izvanrednih sposobnosti, danas se zlatni retriver sve češće uzgaja iz pomodnih razloga.
Umiljat i prilagodljiv, zlatni retriver prije svega ne podnosi samoću i nedovoljno kretanja. Ako ga veći dio dana prepustimo samome sebi, postat će depresivan, bezvoljan, pa čak, u nekim slučajevima, i autodestruktivan. To je pas koji obožava kontakt s ljudima, članovima obitelji, posebice s djecom i koji uživa u kućnom metežu. Vesele je naravi i beskrajno odan svome vlasniku spreman, da se oduševljeno odazove svakom njegovom pozivu i da mu se u potpunosti posveti.
Zlatni retriver tjelesno sazrijeva u starosti od dvije godine; mentalno, ipak, nešto kasnije što je, dakako, različito od jedinke do jedinke, ali obično to nije prije treće godine života. No, iako tjelesno zreli s dvije godine, mogu se značajno mijenjati i u kasnijoj dobi.
Veliki je ljubitelj vode pa je radi toga prvobitno predodređen za donošenje divljači, no u lovu ga se sve manje koristi, pa se danas sve više smatra psom za pratnju i za razonodu unatoč činjenici da pripada VIII FCI skupini (lovački psi – retriveri, šunjkavci i psi za vodu). Sve više ga
se koristi i u plemenite svrhe kao, na primjer, za pomoć hendikepiranim osobama i za rehabilitaciju u bolnicama, u potrazi za osobama zatrpanim u lavinama, u traganju za izgubljenima u planinama, a pokazalo se da također može biti i odličan vodič slijepih osoba i vrlo dragocijen pomagač policijskih ekipa za borbu protiv droge.
Prvi pokušaji stvaranja donosačke pasmine sežu u 1867. godinu u Stafford, gradić u Velikoj Britaniji nedaleko od Birminghama. No, ipak, najzaslužniji za stvaranje pasmine zlatnih retrivera bio je Sir Dudley Coutts Majoribanks, kasnije poznat kao Lord Tweedmouth, čiji je uzgoj kreirao prvog pravog zlatnog retrivera.
Zlatni retriver je simetričan pas, aktivan, snažan, jednolikog kretanja, miran s dobroćudnim karakterom, druželjubiv i pouzdan.
KARAKTERISTIKE: Poslušan, inteligentan, posjeduje urođenu sposobnost za rad.
Prijateljskog izraza, uravnotežen, simetričan, harmoničan, visine od 51-61 cm; živahan, pun snage, ujednačenog kretanja; proporcionalan; kratkih slabina; jakog grudnog koša; ravne gornje linije; snažne i široke gubice; dugog repa; uši srednje veličine, ovješene; okruglih šapa.
Dlaka je glatka ili lagano valovita, boja je jednobojna zlatno-žuta, krem, boja pijeska.
Aktivan, blag, ugodan, privržen, simpatičan, odličan s djecom i drugim psima i ljubimcima.
Oči tamno smeđe, razmjerno široko postavljene, srednje veličine.
Kretanje treba biti snažno, ali lagano, bez ikakvih napora. Ravno i sigurno, gledajući i sprijeda i straga. Koraci bi trebali biti dugi i slobodni bez visokog dizanja prednjih nogu.
Jedan od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova. Ovaj neugodni poremećaj može se izbjeći ako štene dolazi od odgovornog uzgajivača koji ima sve zdravstvene testove potrebne za uzgoj.

Komentari su zatvoreni.