kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com
Kinološko društvo Osijek

Kinološko društvo Osijek

Sudjelujte na našim natjecanjima!
Pokažite najbolje...

Sudjelujte na našim natjecanjima!

Saznajte sve o nama
...i kako Vam možemo pomoći

Saznajte sve o nama

Učlanite se u naše društvo!
Kontaktirajte nas putem kontakt forme i

Učlanite se u naše društvo!

Većina  kinologa i lovaca  nema predodžbu kakav je to stol, kako izgleda niti čemu služi. Da bismo sa psom uspješno savladali obuku i pripremili psa za svestranu utakmicu pasa jamara, proširenu utakmicu, ispit ptičara «C» ili višeg tipa itd. ovakav stol nam je neophodno potreban. Na ovakvom stolu radimo i početne korake ring dresure. Sve u svemu neophodan je ako se želimo ozbiljno baviti kinologijom i školovanjem pasa.

Stol je građen u kombinaciji od metala i drva i poželjno je da je čvrst i da nije težak.

Noge stola i držači za vezivanje pasa su metalni, a radna ploha treba biti drvena. Najbolje je kada se noge stola i držač za vezivanje mogu podešavati po visini. Radna ploha treba biti minimalno 80 ×120 centimetara ili veća u ovisnosti o pasmini. Za lovnog terijera je dovoljna radna ploha 70 ×100, a najbolja je 80 ×150 dok je za ptičara poželjna 100×150 centimetara.  Držač za vezivanje psa mora biti minimalno 20, a može i 50 centimetara višlji od glave psa u stojećem položaju.Uz  ovakav držač moramo imati nakoliko uprtača različite veličine (ovisno o pasmini i razvijenosti psa), nekoliko ogrlica i povodnika.  Prilikom rada s psom glava psa treba biti u visini trbuha ili prsa vodiča.

Na držač za vezivanje psa prikačimo uprtač za vezivanje psa oko prsa. Mladog psa koji nam dolazi na poziv (a naučili smo ga hranom ili igrom) u početku obuke hranimo na stolu. Kada se pas veseli stolu (zato što zna da će dobiti nagradu, odnosno hranu), možemo početi sa obukom. Pas je cijelo vrijeme rada vezan ogrlicom  ili još bolje uprtačem za držač za vezivanje psa. Na ovaj način učvršćen ne može pobjeći niti skočiti sa stola. U početku neugodu uprtača ne povezuje sa vodičem, ne mrzi ga i ne boji ga se.

Prednosti obuke na ovom stolu su u tome što je pas uvijek tu pri ruci, sva pomagala u obuci koja nam trebaju su pri ruci, svaka nagrada i kazna slijedi točno u trenutku izvršenja radnje. Pas nas shvaća puno ozbiljnije, manje griješi, automatski bude manje kazni,a više nagrada i ispjeh je siguran za otprilike 4-5 puta manje utrošenog vremena. Obuka aporta je toliko pojednostavljena da je školski aport bez greške vrlo jednostavno napraviti. Vodiču su cijelo vrijeme slobodne obadvije ruke za  rad, za razliku od obuke na tlu kada jednom rukom uvijek morate držati povodnik.

Na stolu radimo obuku sjedanja na zapovijed, obuku lijeganja na zapovijed, uzimanje aportoka iz ruke, držanje aporta na zapovijed i puštanje predmeta i divljači na zapovijed u ruku vodiča. Na ovom stolu radimo i obuku lajanja na zapovijed.

Prilikom rada vodič uvijek radi sa obadvije ruke ili jednom rukom, naređuje psu i korigira ga u radu, a drugom rukom nagrađuje hranom ili milovanjem.

Kada vodič sa uspjehom savlada obuku na stolu za kratko vrijeme će sve to prenijeti u rad na tlu.

Uspjeh je zagarantiran, a utrošak vremena je 4-5 puta manji za isti rezultat na kraju obuke.

doc.dr.sc. Ivica Bošković
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku / Josip Juraj Strossmayer University of Osijek
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek / Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek
Zavod za animalnu proizvodnju i biotehnologiju / Department of animal production and biotechnology
Katedra za lovstvo i ribarstvo / Chair for Hunting and Fishery