kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Ivica Bošković

KDO Sudac

Prof.dr.sc.  Ivica Bošković rođen je 1969. godine. Poljoprivredni fakultet smjer stočarstvo kao i poslijediplomski magistarski studij iz lovne i opće kinologije i doktorski studij iz lovstva završio je u Osijeku. Od 2001. godine zaposlen je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Kinologijom se bavi dugi niz godina, vlasnik je međunarodne uzgajačnice lovačkih pasa i međunarodni kinološki sudac za rad i oblik lovačkih pasmina pasa, licencirani ocjenjivač trofeja divljači, te predavač i ispitivač kod polaganja lovačkih ispita za sva ispitna područja. Koautor je na preko 100 znanstvenih radova, na sveučilišnom udžbeniku «Lovna kinologija», te je autor preko pet stotina članaka u stručnim kinološkim i lovačkim glasilima. Voditelj je podružnice Slavonija za izobrazbu kadrova u lovstvu na učilištu „Ferdinand“ iz Samobora.


Adam Hmura

KDO Sudac

Zovem se Adam Hmura. Rođen sam 05.07.1956. godine u Jurjevcu, općini Đakovo. Nakon rođenja nastanjujem se u Osijeku gdje i danas živim.
Od ranih dana pokazujem zanimanje za pse i ujedno počinjem sa uzgojem istih. Točnije, lovnih njemačkih kratkodlakih ptičara. Kasnije prelazim na uzgojih engleskih Pointera.

Lovac postajem 1982. godine. Kao lovac dobio sam niz odličja, odličje drugog reda, odličje trećeg reda, priznanja za unaprjeđivanje lovne kinologije, a ujedno sam i učestvovao na takmičenju na lovno-kinološkim kupovima „Kup Svetog Huberta“ gdje sam bio više puta prvak i viceprvak županije. U ratnim godinama otvaram uzgajivačnicu „OD HMURE“ i nastupam na kinološkim manifestacijama kao na izložbama tako i takmičenju u radu. Na državnom prvenstvu 2015. godine u Zadru – Nin bio sam 4. pojedinačno i ekipni prvak države s ženkom engleskog pointera Airom „OD HMURE“. Poslije toga ubrzo postajem kinološki sudac za eksterijer cijele sedme grupe ili svih ptičara.


Sanda Kekez Veselić

KDO Sudac

Magistra sam poljoprivrede ,a prvi stručni rad u vezan za kinologiju mi je bio diplomski rad pod nazivom “Morfološke karakteristike zubala njemačkih ptičara” 1990 godine. Kao mladi znanstvenik radim na Zborniku ” Ovisnost fizioloških karakteristika (osobina) osjetila njuha pasmine Slovački kopov o biološkim supstratima u odredenom staništu te o drugim unutarnjim i vanjskim faktorima ” 1992 godine. Sudjelujem na 1.internacionalnom simpoziju “Scientific studies of hunting cynology” održanim od 03.12.1992 do 05.12.1992 u Osijeku. Bila sam vanjski suradnik na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku gdje sam držala predavanja iz kinologije. Držala sam predavanja lovcima u lovačkim društvima iz područja kinologije.
Kinološki sudac sam od 1992 godine. Prva crna pudla je došla u moj dom 1975 g. iz Njemačke, a 1979 kupujem apricot pudlu , od 1989 godine imam samo bijele pudle . Od 1980 godine sama šišam i izlažem pudle. Imam uzgajivačnicu bijelih patuljastih pudli Sandy-poodle koje izlažem. 1993. sam osvojila sa svojim psom prvi Šampionat Hr u ljepoti 2006. vanjski sam suradnik na katedri za kucne ljubimce Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Objavljeni radovi:
3.12.1992. rad objavljen u zborniku The 1. international symposium on « Scientific studies of hunting cynology » Tucak Zvonimir,Šamota Davor,Kekez Sanda,Rakic Hrvoje,Vrataric Pavao ,Alagic Damir
Stipendije :
Ministarstvo znanosti i sporta kao mladom znanstvenom novaku financiralo mi je dva semestra poslijediplomskog studija iz Opće i lovne kinologije ,na sveučilištu u Osijeku.

Članstva u institucijama :
Od 1979 g.sam član KD Osijek gdje sam obavljala mjesto tajnika kao i bila član predsjedništva, te član raznih odbora i aktivno sudjelovala u brojnim organizacijama izložbi te bila stručni voditelj izložbi.
Član sam Hrvatskog kinološkog saveza od 1980 g.,te delegirana na izložbe kao delegat hks-a i kao kinološki sudac. Dugi niz godina pišem stručne tekstove i objavljujem u kinološkim i drugim časopisima i na web stranicama.

Ivo Eleš

KDO Sudac

Ing. cestovnog prometa i zaštite na radu, u mirovini.

1984. godine zaljubljujem se u pasminu doberman i nabavljam prvu ženku od gospodina Robert Noskov u Osijeku, te se učlanjujem u KD Osijek čiji sam član i danas. Kroz godine članstva obnašao sam više funkcija: Izvršni odbor, Stručni odbor, Nadzorni odbor.
1988. g. nabavljam prvog mužjaka ELVIS ROYAL BELL iz uzgajačnice ROYAL BELL iz Zagreba, vl. Ljerka i Stjepan Belko, a kasnije i ženku PANDORA ROYAL BELL. Uz mentorstvo uzgajivača i svojim radom   usvajam znanja o toj predivnoj pasmini i istoj, uz podršku i pomoć svoje supruge, posvećujem smisao svog života.

S Elvisom Royal Bell osvajam 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brnu, a s Pandorom Royal Bell 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Bernu, te nacionalne i int. šampionate, šampionate drugih država, klupska prvenstva nacionalna i drugih država.
Registriram uzgajačnicu dobermana “FLASHIVED” pod brojem F.C.I. 2678 i, zajedno sa suprugom, podižem 23 legla iz kojih su stasali mnogobrojni HR, INT. i šampioni drugih država i klupskih prvaka.

1994. godine polažem i postajem sudac specijalist za pasminu DOBERMAN. HKS me delegira za suđenje na CACIB -u Sarajevo, te specijalne izložbe dobermana u Osijeku i Bijeljini.
1996. godine osnivam DOBERMAN KLUB u Osijeku, te uspješno organiziram dva Klupska prvenstva Hrvatske. Ujedno istražujem povijest nastanka pasmine doberman, godinama skupljajući materijale i činjenice, te pišem i samostalno objavljujem 1. knjigu “DOBERMAN PINČ” (recenzenti su mi kinološki suci i dr. veterine Siniša Cujan i Radmilo Gajić).

Uz razumijevanje i financijsku pomoć KD Osijek izdajem i 2. knjigu pod nazivom “ŠAPTAČ DOBERMANIMA”. Potom pišem i objavljujem i 3. knjigu “DOBERMAN ŠAMPION” i 4. knjigu “GOSPODAR PRSTENOVA”
03.01.2011. HKS me odlikuje Zlatnim odlikovanjem za moj dotadašnji rad u kinologiji s dobrim željama za budući rad.