kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Flat coated retriver (ravnodlaki retriver)

>Po mišljenju mnogih, to je najatraktivniji pas iz skupine retrivera. Svojom elegancijom, profinjenošću i gracioznošću jednostavno plijeni poglede. To je snažan, elegantan pas, mužjaci su visine 59-61cm, ženke 56,5-59cm. Težina mužjaka je 27-36kg a ženke 25-32kg. Boja krzna je crna ili jetreno smeđa. Zna se dogoditi da u leglu bude žuto štene ali ta boja nije priznata u standardu. Flat-coated retriever bi trebao imati lijepu konstrukciju glave. Čeljust treba biti dugačka i čvrsta i oštri zagriz. Pas treba biti sposoban držati u čeljusti fazana ili dlakave životinje. Oči trebaju biti srednje veličine, tamnosmeđe ili boje lješnjaka, sa pametnim izrazom. Uši su ima male i vise ravno uz glavu. Vrat im treba biti razumno dug, sa lijepim prijelazom na leđa, dubokim prsima i snažnim rebrima. Noge su im dugačke i izrazito koščate. Šape su okrugle i snažne sa debelim i jakim jastučićima. Rep treba biti srednje dužine, u ravnini leđa. Noge i rep imaju posebnu dužinu dlake (dulja je nego na ostatku tijela. Dlaka je gusta, sjajna i zbog svoje kvalitete ne zahtjeva poseban tretman. Gustoća i kvaliteta dlake ovog psa omogućava mu boravak vani i u vodi i u najhladnijim zimskim danima.

Flat coated retriever izvanredan je lovački pas za donošenje s ravnog i iz šume, te zbog svoje velike ljubavi prema vodi izvanredan aporter iz vode. To je inteligentan i brz pas s izvanrednim njuhom. Izuzetno je poslušan, odan svom gospodaru te vrlo je privržen djeci. Usprkos izraženom lovnom nagonu dobar je pas za pratnju. Upotrebljivost i svestranost ovog psa prelazi sva moguća očekivanja.

Do kraja 19.st. flatovi su bili jedni od najpopularnijih izložbenih pasa, ali su se jednako dokazali i kao sportski i radni psi. Interes za pasminu zadržao se do prvog svjetskog rata, tada su popularnost preuzeli labradori i goldeni. U usporedbi s velikim interesom javnosti za ove pasmine, relativno slaba popularnost flatova doprinijela je tome da zadrže dobru reputaciju pasmine sa dvojnom namjenom, ali malom razlikom između radnog i izložbenog psa. Dok u ostalim pasminama retrivera možemo naći velike razlike među radnim i izložbenim psima, za flatove se doista može reći da su ti tipovi ujednačeni jer jedan vrhunski izložbeni primjerak ujedno može imati i izuzetne lovačke sposobnosti.

Flat-coated retrieveri su izrazito pametni i brzo uče. Strašno žele ugoditi vlasniku i žele se uključiti u sve aktivnosti: Ponekad žele napraviti nešto na svoj način (posebice mužjaci) pa je zato s njima potreba čvršća ruka i ostajanje pri pravilima odgoja.

Flat coated retrieveri su dobronamjerni, inteligentni i živahni psi koji vole ljude. Polako sazrijevaju i svoje karakteristike štenaca zadržavaju nekoliko godina. Ekstrovertirani, obiteljski psi, blagog temperamenta i prikladni za djecu. No njihov dubok lavež će upozoriti svakoga nepoznatoga tko se približava. Konstantno mašu repom i ne vole kada ih se na dulje vrijeme ostavlja same. Preferiraju društvo ljudi ili drugih pasa. Entuzijastični psi koji zahtijevaju puno pažnje i brige  svojih vlasnika. Potencijalni vlasnici moraju bti spremni dati puno pažnje i ljubavi tim psima.

Pripada VIII. skupini FCI, odsjeku retrivera.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova. Ovaj neugodni poremećaj može se izbjeći ako štene dolazi od odgovornog uzgajivača koji ima sve zdravstvene testove potrebne za uzgoj.

Komentari su zatvoreni.