kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Jazavčari

 

Jazavčari su, kako im i samo ime govori, još od srednjeg vijeka služili za praćenje i lov jazavaca i drugih životinja koje žive u jamama. Ne dozvolite da vas njihova veličina obeshrabi- mali su ali zato strastveni lovci koje karakterizira uponost,živost i dobar nos i jedni su od najsvestranijih lovačkih pasa. Društveni su i dobri kućni čuvari, a što se dresure tiče s njima će na kraj lako izaći i neiskusan vlasnik. Jazavčari su hrabri, dominantni, svojevoljni, lukavi, oprezni, znatiželjni, tvrdoglavi i imaju smisla za šalu. Jazavčara trebate od malih nogu navikavati na različite situacije kako bi se pozitivno razvijala njegova narav. Bez previše napora ih je moguće svašta naučiti jer su inteligentni i brzo uče. Naredbe moraju međutim biti jasne i odrješite, inače odmah “koriste situaciju” iskorištavanja blagosti vlasnika i malo “boljeg zalogaja”. Odanost im je vrlina i njihovo srce je bezgranično , a prema strancima i nepoznatim posjetiteljima se ponašaju izuzetno oprezno i suzdržano. Socijalizacijom u obitelji i u kontaktu sa drugim psima i ljudima veoma brzo se naviknu na djecu te kroz igru im je nezamjenjiv prijatelj. Igra i druženje sa drugim psima je tolerantna jer ipak Jazavčar ima lavlje srce te ne trpi “psećije maltretiranje” ali se sa svima slaže jako dobro. S kućnim ljubimcima npr. mačkama slažu se ako su zajedno odgojeni kao i ostale domaće životinje,patke,guske,ćurke,kokoši ako ih pravodobno upoznaju. Psi su to čvrstog karaktera koje su obožavali Picasso, Warhol, John Wayne, Marlon Brando, princeza Carroline od Monaka i mnogi drugi. Po meni jazavčari u sva tri varijeteta su idealni kućni ljubimci, a naročito jer su i individualci. Jazavčari su prilagodljivi vrlo društveni , a i veseli hrabri i samouvjereni, osjetljivi i tihi. Jazavčare možete imati u stanu te mu nisu potrebna dnevna istrčavanja i veća ograđena dvorišta. Oni će uživati u šetnji i igri i to sa minimalnim potrebama od jednom ili dva puta dnevno,ali isto tako su neumorni u lovu i njuškanju i povratku do vlasnika. Jazavčar je voljen te u novije vrijeme smješten u gradski život po svojoj inteligenciji i osobinama, ali oni su i dalje pravi lovački psi sa svim osobinama. Uvijek možete od Vašeg ljubimca sa kauča vidjeti da on može plivati,donjeti igračku ili /patku, fazana iz vode ,goniti zeca ili oblajavati divlju svinju, te je spreman ući u lisičiju ili jazavčevu rupu..njihovo srce je preveliko i spremni su i mogu sve učiniti što se od njih traži.

TIPOVI:
Postoje dugodlaki, oštrodlaki i kratkodlaki jazavčari, te standardni tip, mini tip i tip kunićara koji dolaze u sve tri varijante dlake. Specifičnost im je što se poput drugih pasa ne razlikuju prema visini, nego prema opsegu prsa. Standardnim je psićima obujam prsa veći od 35 centimetara, patuljastima od 30 do 35 centimetara, a kunićarima manji od 30 centimetara.

Građa tijela:
Jazavčar je maleni lovački pas, dugačkog mišićavog tijela i kratkih nogu. Unatoč svojim dugim tijelima, jazavčari su kompaktno građeni i vrlo mišićavi. Glavu nose vrlo smjelo s izrazom budnosti. Kraći vrat polagano se spušta prema leđima koja su vrlo mišićava, kao i slabine. Uši su visoko postavljene, duge (ali ne i preduge), zaobljenog vrha. Rep je ravan a lagana krivina je dozvoljena u gornjoj trećini. Krzno je gusto i sjajno. Jazavčarima sa spuštenim ušima zna se nakupljati prljavština pa je higijena uški nužna – treba ih održavati čistima i suhima. Nužno je i skraćivanje noktiju. Za dugodlakog jazavčara poželjno je često četkanje, a kratkodlakim i oštrodlakim jednom tjedno. Inače je krzno lako za održavanje, i u kratkodlakih varijanti ga je dovoljno prebrisati mokrom krpom. Kao pasmina nisu boležljivi i jedina slaba točka im je kralježnica. Spuštanje niza strme stepenice šteti njihovoj kralježnici, ali uspinjanje je poželjno.

Komentari su zatvoreni.