kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Labrador retriver

Labrador retriveri porijeklom su snažni psi, srednje atletske građe, posebno jakog repa. Visina mužjaka je od 56-57 cm a ženke 54-56 cm. Ženke teže oko 25 – 32 kg, a mužjaci oko 35 – 38 kg. Dlaka im je kratka i gusta, jednobojna – može biti u crnoj, žutoj ili smeđoj boji (čokoladna).
Snažno građen pas, kratak u slabinskom dijelu, vrlo pokretan. Ima široku lubanju i njušku. Grudi i rebra su duboki i dobro zaobljeni. Širok je i snažan u slabinskom dijelu i zadnjim nogama.
Uši ne velike, ovješene, ravne gornje linije, okruglih šapa i vidrinog repa.
Uravnotežena narav, odličnog nosa, mekih usta, voli vodu, ima sposobnost prilagođavanja u predanog pratioca (vodić slijepih).
Inteligentan, oprezan i poslušan, sa velikom željom pruža radost svome gospodaru. Prijateljske je prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili plašljivosti, dobar sa djecom, drugim psima i ostalim kućnim ljubimcima.
Posjeduje izvarendan njuh, dobro aportira i na suhom i iz vode. Obožava duge šetnje pogotovo u poljima i prirodi.
Možemo slobodno reći da je to univerzalan pas, a sigurno da je njegovu popularnost uvjetovao njegov karakter.
Njegovo skromno porijeklo nije obećavalo da će ribarski pas postati toliko popularan. Izvanredna dobroćudnost, radost življenja kao i njegova odanost i privrženost stvorili su idealnog obiteljskog psa. Izvanredne inteligencije, svoju je dobroćudnost stavio u službu čovjeka. To je pas koji zna
oprostiti, koji se ne ljuti i koji ne ispoljava znake agresivnosti. Druželjubiv, uvijek spreman za igru, ali uvijek željan društva, nije tvrdoglav i uvijek je spreman za dobar zalogaj.
Osim specijalnosti u lovu za donošenje i praćenje krvnog traga, on je i nezamjenjiv obiteljski pas, pravi član obitelji, najbolji prijatelj djece, a u svijetu se sve više koristi kao dopunska terapija bolesnika, tzv. canis terapija i idealan je i kao vodić slijepih i za pronalaženje narkotika.
Ovo su aktivni psi kojima je potrebno dvorište ili svakodnevna duža šetnja uz trčanje.
Jedna od glavnih karakteristika ovih pasa je proždrljivost. Koliko god hrane da mu date, uvijek će tražiti još, posebice dok se radi o vašoj hrani.
Jedan od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova. Ovaj neugodni poremećaj može se izbjeći ako štene dolazi od odgovornog uzgajivača koji ima sve zdravstvene testove potrebne za uzgoj.

Komentari su zatvoreni.