kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Nova scotia duck tolling retriver

Nova Scotia duck tolling retriver – skraćeno Toller, je šarmantan, živahan pas, donositelj vodene divljači srednje veličine (visina od 43-53 cm, +-3cm), porijeklom iz Kanade. Lagani su za držanje, izvrsni ljubimci i sposobni za natjecanja u poslušnosti, agilityju i lovu. Veličina i narav čine ih dobrim ljubimcima za aktivne obitelji, kao i odličnim pomoćnicima za lovca.
Tollerima treba dosta dnevne aktivnosti, vole kad im se baca frizbi, izvrsni su u poslušnosti i agilityju zato jer vole raditi.
Pas je srednje veličine, snažan, kompaktan, uravnotežen, mišićav, srednje teškog do teškog kostura. Vrlo je agilan, uvijek na oprezu i uporan. Boja nosa treba se slagati s bojom krzna ili može biti crna.
Toller je uzgojen za donošenje divljači iz hladne vode i mora imati vodootporno dvostruko krzno srednje dužine, s mekšom, gustom poddlakom. Četkanje nekoliko puta tjedno dovoljno je da bi se uklonile travke i ostalo što pas pokupi tijekom šetnje i rada. Ako razmišljate o nabavci “malog crvenog retriveraškog stroja” imajte na umu da je toller velika obveza za svog vlasnika, i u fizičkom i psihičkom smislu. Kad vas gledaju u oči, znate da vas vole (ili su gladni, ili žele vani, ili ste im opet sakrili lopticu…).
Svestrani i prilagodljivi – pretvaraju se iz lijenčine u vrištećeg retrivera u sekundi.
Najbolji podizači raspoloženja na svijetu. Dok im bacate lopticu ili igračku, letećim skokovima odlaze po nju i vraćaju se da im je opet bacite, i jednostavno morate osjetiti njihovu životnu radost. Fantastično komuniciraju s ljudima, na mnoge načine. Savršena im je veličina, ni veliki ni mali.
Lako se motiviraju s hranom, igračkama ili bilo čime što se miče.
Imaju prirođene lovne sposobnosti koje odgovaraju onima koji nemaju vremena za treniranje.
Tolleri koji redovno vježbaju i izmaraju se igrom, trčanjem i radnim zadacima su kod kuće mirni i zadovoljni i nisu skloni destrukciji koja nastaje uslijed dosade. Ovo je izuzetno inteligentna pasmina. Ovim psima potrebna je barem osnovna dresura, a mnogi vlasnici tollera su aktivni u agilityju, lovu, flyballu, traganju, natjecanjima u poslušnosti i slično. Tolleri obožavaju raditi, ali nije ih uvijek lako trenirati kao neke druge pasmine. Treba im izazov i moraju doista biti vrlo zauzeti, inače će im postati dosadno i više neće obraćati pažnju. Također, možda će nešto pokušati izvesti na desetak načina prije nego dođu do željenog cilja, odnosno, onog što tražite od njih. Ako tolleru date prst, uzet će cijelu ruku i vratiti se po još. Prepametni su da mi se otvoreno upuštali u bitku za dominaciju, ali nanjušit će svaku slabost i iskoristiti je.
Oni su nježni i ljubazni prema djeci, neki od njih mogu biti vrlo prijateljski raspoloženi prema nepoznatim ljudima, ali uglavnom nemaju labradorski stav “upravo sam te upoznao i ti si moj najbolji frend”. Istinski entuzijazam toller će sačuvati za svoju obitelj i posebne prijatelje.
Imaju ludu želju za radom i donosit će bačeno dok vam ruka ne otpadne, pa i preko toga! Mnogi tolleri od uzbuđenja i želje za radom ispuštaju prodoran vrisak koji je karakterističan za tu pasminu. Tolleri uglavnom upozoravaju na dolazak stranaca, ali nisu neki osobiti psi čuvari. Linjaju se sezonski i psi su koji vole plivati, valjati se po svemu, pa i u blatu. Nisu za čistunce ili alergične osobe.
Jedan od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova. Ovaj neugodni poremećaj može se izbjeći ako štene dolazi od odgovornog uzgajivača koji ima sve zdravstvene testove potrebne za uzgoj.

Komentari su zatvoreni.