kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Doberman pinč

“Tvorac” (otac pasmine) je Karl Friedrich Louis Dobermann. Radio je kao poreznik u gradiću Apolda u Thuringenu (današnja Njemačka), te je, iz razumljivih razloga, trebao oštrog psa za osobnu zaštitu. Počeo je križati različite tadašnje pasmine pasa. No, nažalost, nije ostavio iza sebe nikakav pisani trag. No, zna se sa sigurnošću, da početak datira još iz 80-tih godina 19. stoljeća. Križao je rotvajlera, pinča, boserona, mančester terijera, engleskog hrta, mastifa i vajmarskog ptičara. U početku su to bili veliki i grubi psi. I zna se da im je od prvog dana odsijecao rep i uši. 1895. godine Goswin Tischler uspijeva postići priznavanje pasmine u Njemačkoj pod imenom DOBERMAN PINČ, u spomen na “oca pasmine”.

Drugi “krivac” za unapređenje i razvitak pasmine je Otto Goller. On je “dobrusio” pasminu dajući joj jači tonus elegancije, skladnosti i plemenitosti. 1898. godine u Apoldi osniva prvi nacionalni klub.

Kako je doberman rezultat njemačkog uzgoja FCI priznaje Njemačku, kao matičnu zemlju pasmine, te odgovornost za razvoj i unapređenje preuzima DV (Dobermann Verein), glavno udruženje za uzgoj dobermana, koje ujedno i propisuje standard.

Bila su 4 osnovna varijeteta u boji: crni, smeđi, plavi i isabel. No, dokazano je da su plavi i isabel skloni oboljenjima kože i korijena dlake, te ga zabranjuju za daljnji uzgoj. Naravno, kao i albino (nedostatak pigmenta). Na Istoku i u USA ih obožavaju.

DOBERMAN DANAS

Doberman je srednje velik pas, snažan, a elegantan, kvadratičan, s izraženim grebenom, ima krupnu glavu i snažne čeljusti. Dlaka je kratka bez podlake. Temperamentan je i uvijek spreman za igru. Potrebne su šetnje i istrčavanje. Veže se za jednu osobu, priznaje ju kao vođu i besprijekorno je odan. Zbog kratke dlake nije pogodan za prebivanje vani. Može prebivati i u stanu, ali su onda duge šetnje i istrčavanje obvezni i neophodni.

FCI je zabranio rezanje ušiju i repa (kupiranje) na zahtjeve i pritiske udruga za zaštitu i dobrobit životinja. Dodana je visina i težina i mužjaku i ženki, jer je naneseno mnogo nepravdi jedinkama koje su nadmašivale standard. Posljednja promjena standarda bila je 17.12.2015. godine.

Inače, doberman po FCI nomenklaturi spada u II skupinu službenih i sportskih pasmina pasa.

Doberman naginje oštrini i treba čvrstog, sigurnog i psihički stabilnog vodiča, a sve uzvraća ogromnom ljubavi, vjernošću i požrtvovnošću. Samo mnogo kretanja i igre i doberman će zablistati u svom punom sjaju. Vjerujte nam, vrijedno ga je imati.

Komentari su zatvoreni.