kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Belgijski ovčar

Belgijski ovčar

Što imaju zajedničko serije Osumnjičeni (Person of Interest) i  SEAL tim, film Max, dokumentarci o razminiravanju i nadzoru granica?

Belgijskog ovčara.

Pasminu izuzetnog radnog potencijala, aktivnu, pametnu, pomalo posesivnu kad je vlasnik u pitanju. Pasminu koju najviše koriste policija/vojska/zaštitari za zaštitu, potrage, traženje eksploziva, droga… Ako se socijalizacija odradi kako treba i pas ima dovoljno aktivnosti i izazova, fenomenalan pas, ako ne tada dobijete frustiranog psa pred kojim svi stoje u stavu mirno. Netko je zgodno opisao belgijanca kao “mršavog njemačkog ovčara koji je popio deset Red Bullova”, nazivaju ga maligatorom s obzirom na razinu energije i potrebe za grickanjem (jastuka, igračaka… i u najgorem slučaju vas).

Sad će netko reći – zar ne treba ovo biti afirmativan tekst? Da, ali prije nego što počnemo o svim krasnim stvarima koje Vas očekuju ako se odlučite za belgijanca, da Vas upozorimo da to nije pas za svakoga i da nam  netko ne kaže da ga nisamo upozorili. Belgijski ovčar traži vlasnika koji je spreman uložiti puno vremena u njegovu socijalizaciju, pružiti mu dovoljno fizičke aktivnosti, ali i raditi na njegovoj obuci da: a) ako je obiteljski pas zatomi svoje nagone ili  b) ako idete s njim u rad, zna kad ih treba ili ne treba koristiti.

Sad kad samo Vas isprepadali, ajmo malo više o samoj pasmini.

Belgijskog ovčara u stvari čine četiri varijeteta: malinois (najpopularniji i najeksponiraniji), groenandel, tervueren i lakenois. Svi su po građi i osnovnim karakteristikama isti, razlika je u “kaputu” – kratkodlaki smeđi, dugodlaki smeđi, dugodlaki crni i kovrđavi, te manjim razlikama u temperamentu. Belgijanac je elegantan pas atletske četvrtaste građe kojeg ćete teško vidjeti kako miruje, ženke visine u grebenu 56 – 62 cm, mužjaci 60-66 cm, težine 20 – 25 kg ženke i 25 – 30 kg mužjaci.  Pas visoke razine energije koja traži kako fizičke tako i mentalne izazove. Stoga i jesu toliko uspješni u radu i sportu. Agility, IPO (FCI verzija  schutzhund ispita i natjecanja u Njemačkoj), mondioring, ring… da nabrojimo samo neke pseće sportove u kojima belgijanac ispuhati najviše pare. Problem kod belgijanca je da ako nemaju dovoljno izazova, postanu obijesni, frustrirani, skloni opsesivnom ponašanju, dosađuju se i tada postanu skloni problematičnom ponašanju. Iako ponekad glume zabavljače, puno češće pažljivo prate što se događa oko njih, rezervirani su prema strancima i uvijek spremni zaštititi svoju obitelj zbog svog izrazito zaštitničkog nagona. Stoga im je i potrebna intenzivnija socijalizacija kako ne bi postali pretjerano sumnjičavi i oštri pema strancima. Ako odrastu s drugim kućnim ljubimcima ili životinjama nemate problema, no oni imaju dosta visok plijenski nagon i love sve što se kreće.  Zahtijevaju iskusnog vlasnika u smislu da se znate autoritativno postaviti prema psu, prepoznati na vrijeme da se sprema na nepodopštine i korigirati prije nego što nastanu problemi. S djecom su OK, ako su odrasli uz njih, odnosno često se družili s djecom od najranije dobi i naučili da djeca nisu ovce koje treba okupljati i držati na hrpi. U suprotnom proradit će instinkt i probat će okupiti na hrpu klince koji trče i vrište, što nikako neće završiti dobro.

Malinois je kratkodlaka smeđa varijanta koja se najčešće koristi u policiji, vojsci i športsko-radnoj kinologiji i najrašireniji od svih, ali i zahtijeva najiskusnijeg vlasnika. Imaju najvišu razinu energije od sva četiri varijeteta (toliku da prelazi u hiperaktivnost), nabrijanu osobnost i visok plijenski nagon, ostanu djetinjasti do treće godine, tvrdoglavi.  Zbog svega toga su najmanje pogodni da budu obiteljski psi, pogotovo ako dolaze iz izrazito radnih linija, ali su zato fantastični radni psi.

Tervueren – “dugodlaki malinois” blažeg karaktera prihvatljiv čak i za ne pretjerano iskusne vlasnike spremne za više četkanja i lajanja u odnosu na malinoisa, ali i dalje s vrlo visokom razinom energije u odnosu na druge pasmine.

Groenandel ima dugi crni “kaput”, mirniji je i prihvatljiviji kao obiteljski pas ako ćete mu pružiti dovoljno aktivnosti.

Laekenois je najrijeđi od sviju, a najstariji. Malo mirniji, no i dalje izrazito aktivan pas čiji vas izgled plišane igračke itekako može zavarati.

Groenandel, 2. Tervueren, 3. Malinois, 4. Lakenois / Izvor


H’Lafayette des Bergers de Turons, vlastiti izvor


Potražni trening


OK s djecom ako odrastu s njima


uvijek pozorni

Komentari su zatvoreni.