kinolosko.drustvo.osijek@gmail.com

Biljana Krušić: Umijeće prezentacije psa


“OK, izbrali smo psa pasmine koju smo željeli, u razgovoru s uzgajivačem smo napomenuli da ga imamo želju izlagati na izložbi.

Što dalje ?

Kako psa pripremiti za izložbu ?

Prije svega, moramo se pobrinuti da psić prođe onu prvu fazu navikavanja na različite prostore, otvorene, zatvorene, na različite podloge, na duže vožnje u automobilu, navikavanje na box, navikavanje na dodire potpunih stranaca ( i po dijelovima tijela koje baš i ne vole, niti je prirodno da ih se dodiruje ), na uljepšavanje ( kupanje, sušenje fenom, četkanje ) , dakle na što više vanjskih podražaja.

Faza učenja prezentacije samog psa također bi trebala početi što prije, dobar početak je navikavanje na izložbenu uzicu ( „lajnu” ) koja je puno tanja od onih koje koristimo u svakodnevnoj šetnji, zatim navikavanje psa da hoda određenim tempom i da se postavi u tzv. izložbeni stav. Savjete možete potražiti u svom matičnom klubu, većina klubova za svoje članove organizira ring dresure, tijekom cijele godine, a naročito pred neke veće izložbe i ne bi bilo loše da se odmah uključite i da vježbate konstantno.

Način kretanja i postura psa jasno su opisani za svaku pojedinu pasminu i svaka pasmina ima svoj spacifičan način hoda, položaj glave u kretnji i stavu, položaj repa u kretnji i stavu, te oblik gornje i donje linije trupa.

Pri samoj prezentaciji psa u ringu , pas se kreće s lijeve strane vodiča ( hendlera ) i nakon samog ulaska u ring kreće se suprotno od kazaljki na satu, dakle držeći se desne strane ringa. Sudac će nakon što se odradi cijeli krug zatražiti da se pokaže kretanje pravolinijski ( gore-dolje ), dijagonalno ili u trokut te nakon toga da se pas postavi u izložbeni stav i tu će pregledati zubalo i kod mužjaka da li pas ima oba testisa. Manji psi bi se trebali navikavati i na visinu jer se njih pregledava na stolu, velike i srednje pasmine na podu, iako na nekim izložbama možemo vidjeti i „rampe” tj. postolja kako bi ih sudac mogao lakše pregledati.”

— Biljana Krušić, profesionalna handlerica